Home  |  Toevoegen aan Favorieten | Sitemap

Het is altijd het juiste moment om de juiste dingen te doen.
(Martin Luther King)
Naar een coherente hartritmevariatie

Onze hartritmevariatie is een bepalende factor voor ons welzijn. Het hart klopt niet permanent op dezelfde snelheid Het hart versnelt en vertraagt telkens. In een gezonde situatie is deze variatie heel regelmatig. Bij een gemiddelde hartslag van 70 zie je dan bijvoorbeeld dat deze varieert tussen 60 en 80, in een rustig, golvend patroon. Dit noemen we een coherent hartritme. Mensen die gelukkig en ontspannen zijn, en een rustige buikademhaling hebben, hebben doorgaans een hoge hartcoherentie. De activerende en herstellende functie van het autonome zenuwstelsel zijn dan in balans. Maar bij stress en onprettige emoties is de hartcoherentie laag. Het patroon ziet er dan chaotisch uit. De hartcoherentie is dan ook een sterke indicator van ons emotionele welzijn. Met biofeedback apparatuur kan de hartritmevariatie zichtbaar worden gemaakt op een computerscherm.

Gevoelens & emoties hebben een diepgaand effect op de balans
in ons autonome zenuwstelsel en het ritme van onze hartslag.

Het hart staat in verbinding met de hersenen. Een coherent hartritme zorgt ervoor dat er een goede afstemming ontstaat tussen hart en hersenen en dat het functioneren van de hersenen wordt versterkt.

Als een stressvolle of als negatief ervaren situatie vaak voorkomt, dan past ons lichaam zich aan en stelt het de veelvoorkomende situatie als norm. Dat betekent dat onze hartcoherentie dan permanent laag zal zijn, ook als er geen directe bronv an stress is. Het trainen van de hartcoherentie zorgt ervoor dat een hoge hartcoherentie de nieuwe uitgangspositie wordt. Dit kan bereikt worden door toepassing van een aantal technieken, waarbij bewust ademhalen en het ervaren van gevoelens van liefde, dankbaarheid, onbezorgdheid, oprechte waardering, etc., een belangrijke rol spelen.

Hartcoherentie training leidt tot een heel scala aan positieve effecten. Onze gezondheid wordt erdoor verbeterd en sociaal-emotioneel gaan we beter functioneren. Ook is er een gunstig effect op de concentratie en het leervermogen.

Terug naar boven

© Leren met je hart, 2015